Цапля большая голубая (big_blue_heron) wrote,
Цапля большая голубая
big_blue_heron

Кимчи

Подумала, что стоит все-таки написать про “проект кимчи”, как его назвала Сю. Так вот, кимчи я таки сделала, по рецепту Маангчи. Ссылку на ее сайт корейской кухни мне дали сразу два человека, Сю и Света, точнее Света дала ссылку на чей-то жж, где делали кимчи по рецепту Маангчи. Вот и я взяла тот же самый рецепт - https://www.maangchi.com/recipe/easy-kimchi
Ну что сказать… Кимчи у меня получилось, но есть ложками я его не могу, слишком остро. Маангчи смело кладет 2.5 чашки молотого красного перца на 10 фунтов капусты. Я положила 1.5 чашки, подумав, что 2.5 это перебор. Так вот, 1.5 это тоже много, хотя острое я люблю. Пожалуй надо или класть не больше 3\4 чашки, или вовсе заменить сухой перец на перечную пасту для сохранения ярко-красного цвета конечного продукта.
Еще мое кимчи имеет горьковатый привкус. Мое подозрение, что причиной этого привкуса является репчатый лук. В кимчи вообще идет как-то очень много лука - репчатый, зеленый и лук-порей. Зеленый лук и порей есть во всех кимчи, что я покупала или ела в ресторанах, а вот репчатый лук не видно, может его стоит не класть в следущий раз. Надеюсь, что длительная ферментация уберет этот привкус и кимчи станет просто кислой и острой.
Да, вместо соленого кальмара я положила соленые креветки. В списке ингридиентов магазинного кимчи присутствовали именно они, а соленого кальмара у меня все равно не было.
Под катом рецепт, пусть будет.

Ingredients
Baechu (napa cabbage 10 pounds), salt, sweet rice flour, sugar, water, garlic, ginger, onion, fish sauce, squid, hot pepper flakes, leek, green onions, carrot, radish.

Directions
Trim the discolored outer leaves of 10 pounds of napa cabbage.
Cut the cabbage lengthwise into quarters and remove the cores. Chop it up into bite size pieces.
Soak the pieces of cabbage in cold water and put the soaked cabbage into a large basin. Sprinkle salt.
*tip: 1 cup of salt will be used for 10 pounds of napa cabbage

Every 30 minutes, turn the cabbage over to salt evenly (total salting time will be 1½ hours).
1½ hours later, rinse the cabbage in cold water 3 times to clean it thoroughly.
Drain the cabbage and set aside.
Make porridge:

Put 3 cups of water and ½ cup sweet rice flour (chapssal garu) in a pot and mix it well and bring to a boil. Keep stirring until the porridge makes bubbles (about 5 minutes).
Add ¼ cup sugar. Stir and cook for a few more mintues until it’s translucent.
Cool it down.
Make kimchi paste:

Place the cold porridge into a large bowl. Now you will add all your ingredients one by one.
Add 1 cup of fish sauce, 2.5 cups of hot pepper flakes (depending on your taste), 1 cup of crushed garlic, 1-2 tbs of minced ginger, 1 cup amount of minced onion.
*tip: much easier to use a food processor.

Wash and drain the salty squid. Chop it up and add it to the kimchi paste.
*tip: how to prepare salty squid is posted on the FAQ above!
Add 10 diagonally-sliced green onions, 2 cups amount of chopped leek, 2 cups of julienned Korean radish, and ¼ cup of julienned carrot.
Mix all ingredients well and your kimchi paste is done.
Action! Mix the cabbage with the kimchi paste!

Put the kimchi paste in a large basin and add all the cabbage. Mix it by hand.
*tip: If your basin is not large enough to mix all the ingredients at once, do it bit by bit.
Put the kimchi into an air-tight sealed plastic container or glass jar.
You can eat it fresh right after making or wait until it’s fermented.
I usually put all my kimchi in the fridge except for a little bit in a small container. I like fresh kimchi, so this way the kimchi in the fridge ferments slowly and stays fresh, while the smaller container ferments faster and gets sour. I use this sour kimchi for making things like kimchi jjigae where sour kimchi is better. Then, when the small container is empty, I fill it up again with kimchi from the big container. It takes a little management, but experiment and you’ll get the hang of it!

How do you know it’s fermented or not?
One or 2 days after, open the lid of the Kimchi container. You may see some bubbles with lots of liquids, or maybe sour smells. That means it’s already being fermented.

Tags: кулинарное
Subscribe

  • European Junior Cycling Tour Assen 2021 cancelled

    Тю, блин. Мы тут все думали как же извернуться и поехать в Голландию поучаствовать в Тур оф Ассен в конце лета, и потом обратно вернуться без…

  • (no subject)

    Когда взрослые дети товарисчей обращаются к тебе на вы и "дядя"/"тетя", вот где ужас то. И сразу как-то старше себя чувствуешь... Жуть ваше.

  • прудовладельческое

    Выпустила на этой неделе в пруд тех двух золотых рыбок (fantail goldfish), что жили в аквариуме. Прудовые рыбы их невзлюбили с первого взгляда и до…

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

  • 14 comments

  • European Junior Cycling Tour Assen 2021 cancelled

    Тю, блин. Мы тут все думали как же извернуться и поехать в Голландию поучаствовать в Тур оф Ассен в конце лета, и потом обратно вернуться без…

  • (no subject)

    Когда взрослые дети товарисчей обращаются к тебе на вы и "дядя"/"тетя", вот где ужас то. И сразу как-то старше себя чувствуешь... Жуть ваше.

  • прудовладельческое

    Выпустила на этой неделе в пруд тех двух золотых рыбок (fantail goldfish), что жили в аквариуме. Прудовые рыбы их невзлюбили с первого взгляда и до…