
Лиза сегодня испекла нам мускатный кекс с лимонным соусом. Сама нашла рецепт в своей книжке, сама все сделала с минимальной помощью с моей стороны. И, что немаловажно, сама убрала за собой последствия готовки.
Кекс получился вкусным, влажным и рассыпчатым. Надо себе рецептик переписать.
Заодно Лиза вспомнила действия с простыми дробями, умножение и познакомилась с переводом из одной системы измерения в другую. С какой стороны не посмотри, а от зловреда на кухне одна польза.
Nutmeg cake with lemon sauce
For the cake:
2 cups all-purpose flour
1 tsp baking powder
1 tsp ground nutmeg
1/2 tsp baking soda (we didn't use it)
1/4 tsp salt
1/2 cup butter or margarine
1 1/2 cups sugar (we used just 1/2 cup, turned out just fine)
1/2 tsp vanilla
3 eggs
1 cup buttermilk
Combine flour, baking powder, nutmeg, soda and salt, set aside.
Beat softened butter with electric mixer for 30 seconds, add sugar and vanilla, beat until combined. Add eggs, one at a time, beating well after each addition. Alternately add flour mixture and buttermilk just until combined.
Spread batter into prepared pan.
Bake in a 350F oven for 30-35 minutes (до готовности). Cool slightly, serve with lemon sauce.
For the sauce:
In a small saucepan stir together 3/4 cup sugar, 5 tsp cornstarch, dash of salt. Stir in 1 cup water. Cook and stir over medium heat until thickened and bubbly. Cook and stir for 2 minutes more. Remove from heat. Stir in 1 tsp fresh grated lemon peel, 3 (4) tbsp lemon juice, 2 tbsp butter, and, if desired, 1 drop yellow food coloring.
(From Better Homes and Gardens
Christmas Cooking From The Heart)
Псы. А рецептик можно?
P.S. я свой пост назвала "кулинарное" когда еще не прочитала твой :)
Nevermind, я свои посты часто прилагательными озаглавливаю, и не я одна.
даже два купца! но первый уж совсем...только если разбогатеет и вы, возмужав, захотите за траго и богатого)))но врядли, пока предпосылок к богатству никаких:(